Św. Hildegarda uznawana jest za największą średniowieczną zielarkę znawczynie medycyny naturalnej. Podkreślała ona ścisły związek pomiędzy odpowiednim żywieniem a zdrowiem. Dieta orkiszowa jest jednym z najbardziej uniwersalnych planów żywieniowych.

Kto może korzystać z diety orkiszowej?

Na dietę tę mogą przejść osoby chore, kobiety w ciąży jak również osoby, które chcą oczyścić swój organizm z toksyn oraz wyregulować jego pracę. Dzięki zaleceniom św. Hildegardy można uniknąć wielu chorób i zapobiec ich powstaniu. Jednym z najważniejszych składników zalecanych w każdym posiłku jest orkisz.

Orkisz to nazwa podgatunku pszenicy zwyczajnej, jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ziarno te ogrzewa, wzmacnia, odżywia, oczyszcza i jest bardzo łagodnym zbożem dla naszego układu pokarmowego. Orkisz korzystnie wpływa na układ krążenia jest bogaty w błonnik, żelazo, wapń, cynk, potas i witaminy z grupy B. Bardzo dobrze wpływa na skórę, paznokcie i włosy poprawia także aktywność naszego mózgu. Dieta bogata w orkisz wzmacnia narządy zmysłów, wspomaga chorych po zawale serca, niedożywionych, przyspiesza przemianę materii zapobiega kamicy nerkowej posiada również właściwości obniżające poziom cukru.

Św. Hildegarda polecała picie kawy orkiszowej, która delikatnie przyspiesza przemianę materii, poprawia trawienie. Regularne picie tak jak i spożywanie ziaren orkiszu ma działanie obniżające cholesterol.  W przeciwieństwie do klasycznej kawy może być stosowana przez osoby z nadciśnieniem, chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, a także z problemami gastrycznymi.

Przyprawy, które według św. Hildegardy poprawią witalność organizmu

Przyprawy i zioła zajmują u św. Hildegardy szczególne miejsce. Nie tylko nadają potrawą wspaniałego smaku, ale i korzystnie wpływają na zdrowie, gdyż wzmacniają organizm, poprawiają przemianę materii, usprawniają krążenie. 

Jedną z najważniejszych i dobroczynnych przypraw w kuchni jest galgant - nazywany cudowną przyprawą o wyrazistym i ostrym smaku, zapachu przypominającą imbir.

Mniszka polecała profilaktycznie dla podniesienia odporności pić sok z malin ze świeżo wyciskanym sokiem z cytryny i trzy szczypty proszku galgantu. Taki sok należy pić raz dziennie. Podczas gorączki, przeziębienia i grypy bardzo dobrze wspomaga układ odpornościowy. Przyprawa ta pomaga w niestrawności, bólach żołądka, ułatwia trawienie. Bertram, jest drugą po galgancie wychwalaną przyprawą św. Hildegardy - swoim wyglądem przypomina rumianek, jest jednak przyprawą o ostrym smaku. Działa regenerująco na cały organizm. Jest niezbędny przy anemii, zapobiega niedoborom żelaza, witamin. Przyczynia się do prawidłowego przyswajania potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Przyprawę tę można dodawać do każdej potrawy 1-2 szczypty.

Kolejną z przypraw polecaną przez św. Hildegardę jest dyptam, którego regularne spożywanie, wpłynie wzmacniająco na pracę całego organizmu, a także przyspieszy proces jego regeneracji. Z niezwykłych właściwości korzenia dyptamu mogą skorzystać również wszystkie osoby, które zmagają się z nieżytem przewodu pokarmowego, kolkami, niestrawnością czy wzdęciami.

Regularne stosowanie galgantu i bertramu poprawia podstawowe funkcje organizmu, wzmacnia rozum, poprawiają umiejętności komunikacji.

Innym bardzo ważnym produktem są nasiona kopru włoskiego, który przeciwdziała nieprzyjemnemu zapachowi ciała i ust, jest uniwersalnym środkiem na dolegliwości żołądkowo- jelitowe. Zalecany jest kobietom w okresie klimakterium, gdyż zawiera fitohormony, które dodają energii. 

Orkisz i produkty bezglutenowe dla zdrowia jelit

Potrawy należy przygotowywać z lekko strawnej mąki orkiszowej, jest to gwarantem ogólnego poprawienia stanu zdrowia. Mąka ta jest łatwo przyswajalna, potrawy np. Makaron orkiszowy, chleb, ciastka czy dietetyczne przekąski, cechują się niepowtarzalnym smakiem. Innymi delikatnymi mąkami, które można wprowadzić do swojego menu są: mąki bezglutenowe, mąka migdałowa, kasztanowa, jaglana z ciecierzycy. Mąka kasztanowa polecana jest, jako dodatek do pieczenia ciast, naleśników, kruchych ciasteczek. Kasztany według św. Hildegardy zapobiegają chorobom Alzheimera, Parkinsona, zawierają wiele wartościowych składników, nie zawierają glutenu i są ubogie w tłuszcze.

Pysznym pełnowartościowym posiłkiem na śniadanie i kolację mogą być płatki orkiszowe lub musli orkiszowe. Można również wprowadzić otręby orkiszowe - jest to warstwa zewnętrzna ziarna. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i minerałów służą, jako środek regulujący trawienie, aby uzyskać potrawy bogate w błonnik należy dodawać je do sałatek, pieczenia, surówek, wypieków i posypywać potrawy czy kanapki.

Jakich błędów unikać w codziennym żywieniu?

Błędy dietetyczne, brak świeżych owoców czy warzyw w diecie odbijają się na naszym zdrowiu, wyglądzie i samopoczuciu. Wiele osób narzeka na zmęczenie, bóle głowy, szarą niedotlenioną cerę. Przyczyna często leży w toksynach, które zalegają w naszym organizmie. Dobrym rozwiązaniem jest spożywanie babki płesznik, która zawiera substancje śluzowe, usuwa resztki niestrawionego pokarmu i zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego.

Nasiona polecane w diecie św. Hildegardy

Św. Hildegarda polecała spożywanie tych nasion, gdyż chronią jelita przed uszkodzeniem. Regularne spożywanie obniża pozom cholesterolu. Bardzo dobrym zestawieniem jest błonnik witalny, w którego skład wychodzi babka płesznik i dodatkowo jajowata. Roślina ta wchłania niekorzystne substancje z pożywienia, oczyszcza jelita. Jest doskonałym źródłem dietetycznego błonnika. Preparat ten polecany jest dla osób podczas zaparć i biegunek. W czasie zaparć pęczniejące śluzy powiększają masę kałową powodując przyśpieszenie pracy jelit. W czasie biegunki nasiona pochłaniają znaczną ilość wody i zagęszczają go. Jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób odchudzających się, zapobiega efektowi jo-jo, niweluje zmęczenie i senność, poprawia koncentrację, obniża ryzyko zachorowania na raka oraz chorobę wieńcową serca, oczyszcza wątrobę i obniża ciśnienie krwi.

Aby komponować dietę zgodnie z zasadami naszej mniszki, spośród roślin strączkowych powinniśmy wybierać fasolę i ciecierzycę. Fasola należy do najtańszych i najsmakowitszych roślinnych źródeł białka łatwo przyswajalnego przez organizm. Jeśli chodzi o ciecierzycę to św. Hildegarda proponuje stosowanie puree z niej, które można przyrządzić, jako humus lub falafel. Produkty te są lekkostrawne i obniżają gorączkę.

Zdrowym dodatkiem, który można dodawać do dań są migdały, które zalecała dla pacjentów z dolegliwościami nerwów, płuc oraz wątroby. Przetarte migdały łączy się bardzo łatwo z wodą, tworząc mleko kokosowe, które sprawdza się również w infekcjach nerek i dróg moczowych. Dostępne jest gotowe mleko migdałowe.

Z owoców wyróżnić należy także pigwę, może być dżem, konfitura czy sok z pigwy. Św. Hildegarda polecała ten owoc dla osób zarówno chorych jak i zdrowych.

 

Listę produktów używanych w tej kuchni zamykają przyprawy takie jak imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kminek, cynamon, pietruszka, macierzanka, melasa i inne. Melasa - gęsty słodki syrop, dobry dodatek do ciast, wypieków z powodzeniem zastąpi cukier.

Jeśli chodzi o napoje alkoholowe dozwolone jest piwo i wino.

W naszym asortymencie polecamy produkty św. Hildegardy tj. mąki, kasze, otręby, ziarno, pieczywo, płatki orkiszowe, dodatki do ciast, ciastka, makarony, przyprawy, dietetyczne przekąski, miody, owoce suszone, kawy i herbaty.