Produkt spożywczy
PIERZGA W MIODZIE 400g, DUTKOWIAK
Pierzga to naturalny pyłek kwiatowy, zmieszany z wydzielinami pszczół formowany w tak zwane obnóża pyłkowe. Z tego względu, wykazuje o wiele wyższą wartość odżywczą niż sam pyłek.
Pierzga jest przechowywana w ulu pod warstwą miodu i wosku, aby nie było do niej dostępu powietrza. Wtedy zachodzą w mniej odpowiednie procesy fermentacyjne. Stanowi ona źródło pożywienia dla młodych pszczół, larw i matki.
Ma bardzo bogaty skład, a jej komponenty wykazują się bardzo wysoka przyswajalnością. W badaniach naukowych wykazano, że pszczoły spożywające pierzgę są bardziej odporne na ataki drobnoustrojów i żyją dłużej niż te, które żywią się tylko pyłkiem.
W składzie pierzgi znajdziemy:
- białka
- tłuszcze
- węglowodany
- kwas mlekowy
- enzymy
- witaminy: K, A, C, D, E, P, witaminy z grupy B
- minerały (między innymi selen, magnez, żelazo, krzem, siarka, mangan).
Składniki:
20% pierzgi 80% miodu
Stosowanie produktu Pierzga w miodzie:
3 łyżeczki dziennie
Kraj pochodzenia:
Polska
masa netto: 400g
Producent:
Dutkowiak
ul. Jana Paska 68
69-200 Sulęcin