Produkt spożywczy
PYŁEK KWIATOWY 550g, DUTKOWIAK
Co to jest pyłek kwiatowy?
Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze kwiatów. Pszczoły pobierają poszczególne ziarna i zlepiają ze sobą, tworząc kuleczki wielkości ziaren prosa. Następnie przenoszą je do ula w tak zwanych koszyczkach na tylnych nóżkach.
Pyłek kwiatowy w swoim składzie zawiera 14% kwasów organicznych, w tym linolowy i arachidowy, około 30% węglowodanów, tłuszcze, a ponadto witaminy A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K, i H, minerały (makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si ) oraz pełen zestaw aminokwasów.
W pyłku stwierdza się dużo różnych enzymów, takich jak: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza i inne. Dzięki takiemu składowi, wielokrotnie przewyższa on wartość białkową mięsa wołowego czy wieprzowego. Ponadto oprócz wartości odżywczych, posiada również właściwości antybakteryjne oraz wpływa na procesy metaboliczne jak również reakcje odpornościowe.
Jak przechowywać pyłek kwiatowy?
Na wolnym powietrzu pyłek bardzo szybko może ulec zepsuciu. Może być atakowany przez grzyby i pleśnie oraz rozkruszka, motylicę i inne owady.
Pyłek powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach w temperaturze 10 ÷ 20 st. C oraz ciemnych pomieszczeniach.
Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Jak stosować pyłek kwiatowy Dutkowiak?:
Dzieci: 6-12 lat - 16g dziennie
powyżej 12 lat i dorośli - 20-30g dziennie
Łyżeczka pyłku waży około 7g.
Kraj pochodzenia:
Polska
masa netto: 550g
Producent:
Dutkowiak
ul. Jana Paska 68
69-200 Sulęcin