Produkt spożywczy
PROPOLIS - KIT PSZCZELI 50g, KASZUBSKIE MIODY
Propolis czy też inaczej kit pszczeli, to gęsta i lepka substancja składająca się z żywicy drzew i krzewów oraz wydzielin pochodzących z pszczelich gruczołów. Pszczoły wykorzystują propolis do zalepiania szpar, dezynfekcji wewnętrznych ścian uli oraz komórek plastra.
Składniki:
- ok. 50 % żywic i balsamów
- 7.5 – 35 % wosku
- 9 – 14 % olejków eterycznych
- 5 – 10 % pyłków kwiatowych
- 3 – 8 % zanieczyszczeń
- kwasy organiczne
- witaminy B, C, D oraz E
- biopierwiastki, takie jak miedź, krzem,wanad, żelazo, chrom, cynk i mangan
- aminokwasy
- enzymy
- flawanoidy
- sterole
Zastosowanie produktu Propolis z pasieki Kaszubskie Miody:
- ma działanie przeciwdrobnoustrojowe niszczące bakterie, wirusy i grzyby
- wspomaga w przeziębieniu i anginie
- wspiera leczenie nadciśnienia tętniczego
- może być pomocny w problemach stomatologicznych: w zapaleniu jamy ustnej, nadżerek, pleśniawek, aft, zapaleń dziąseł oraz paradontozy
- bardzo dobrze sprawdza się w gojeniu ran (oparzeń, odleżyn, odmrożeń, owrzodzeń) i regeneracji uszkodzeń skóry, często gdy nie działają już chemioterapeutyki
- może mieć działanie ochronne na wątrobę, wspomagając leczenie wirusowego zapalenia wątroby we wczesnym stadium
Jak zrobić nalewkę propolisową?
Do naczynia włożyć 50g propolisu, a następnie nalać 250ml spirytusu 75 – 96 %.
Taki roztwór pozostawić w temperaturze pokojowej przez okres 2 – 3 tygodni szczelnie zamknięty, codziennie wstrząsając.
Po tym okresie nalewka jest gotowa do użytku, można przefiltrować.
Jak stosować Propolis?:
- stosowanie wewnętrzne (doustne) - dorośli: 50 – 60 kropli w ½ szklanki letniej, przegotowanej wody 2 – 3 razy dziennie; dzieci: tyle kropli ile mają lat – 2 razy dziennie.
- stosowanie zewnętrznie - 3 – 5 ml rozcieńczyć w 100 ml wody, stosować można do kompresów używając jałową gazę. Można również stosować beż rozcieńczenia.
Jak przechowywać Propolis?:
Przechowywać w temperaturze do 18 stopni C. Chronić przed działaniem promieni słonecznych. Aby propolis jak najdłużej utrzymywał swoje wartości należy być przechowywany w naczyniu z ciemnego szkła.
Kraj pochodzenia:
Polska, Kaszuby
Producent:
Gospodarstwo Pasieczne "Kaszubskie Miody",
Hieronim Kosecki,
ul. Kalwaryjna 13,
89-632 Brusy