Produkt spożywczy
OLEJ Z CZARNUSZKI 250ml, OLVITA
Składniki:
Olej z czarnuszki zimnotłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany
Olej wytłaczany jest ze starannie wyselekcjonowanych nasion czarnuszki egipskiej (Nigella Sativa). Nowoczesna technologia zapewniająca niską temperaturę tłoczenia oleju (max do 40ºC) bez procesu rafinacji, pozwaliła na zachowanie najcenniejszych składników aktywnych oleju.
Olej ten charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych. Ponadto zawiera naturalnie występujące olejki eteryczne (w tym tymochinon – ok. 0,8 %) oraz witaminę E.
Olej z czarnuszki egipskiej charakteryzuje intensywny smak i zapach, określany jako ostry, gorzkawo-korzenny. W sferze kulinarnej doskonale harmonizuje z serem Mozarella, bazylią, pomidorami, jajkiem, brokułem. Bardzo dobry do zup, sałatek, duszonych warzyw i chleba.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Kwas linolowy (LA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Z uwagi na fakt, iż olej z czarnuszki jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Zalecany sposób użycia:
Do bezpośredniego spożycia 1 łyżeczka (4 g)/ dzień, najlepiej w trakcie posiłku.
Nie zalecane jest podgrzewanie oleju.
W przypadku ograniczonej tolerancji intensywnego smaku oleju poleca się:
– rozcieńczanie oleju z czarnuszki z innym, łagodniejszym w smaku olejem zimno tłoczonym, np. lnianym, z ostropestu, z wiesiołka
– podzielenie porcji 1 łyżeczki na mniejsze , np. 2 x 0,5 łyżeczki / dzień,
Producent:
Olvita