Opis
Obłuskane ziarna pszenicy pochodzące z polskiego gospodarstwa ekologicznego, pozwolą wyczarować pyszną staropolską wigilijną potrawę zwaną kutią
Składniki: pszenica (certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza w 100 g
Warość energetyczna: 1487 kJ / 352 kcal;
Tłuszcz: 2,43 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,54 g;
Węglowodany: 62,89 g; w tym cukry: 2,5 g;
Sól: <0,01 g
Błonnik: 11,42 g;
Przepis na kutię:
1 szklanka pszenicy na kutię BIO BABALSCY
0,5 szklanki miodu ekologicznego
1 szklanka maku Bio Planet
bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, figi, migdały, daktyle
Pszenicę dobrze wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, kilkakrotnie zmieniając wodę, a później miękką odsączyć na sicie. Mak wypłukać, sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Wymieszać mak z miodem i bakaliami. Tuż przed podaniem dołożyć pszenicę (zbyt wcześnie wymieszana z masą makową twardnieje). Kutię podawać lekko schłodzoną.
Masa netto: 400 g