Opis
Składniki: Skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, len /11,8%/, glukoza, płatki gryczane /4,5 %/, zarodki kukurydziane /1,8%/, substancja zagęszczająca: guma guar, E464; błonnik pokarmowy, regulator kwasowości: E575; substancja spulchniająca: weglany sodu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1613 kJ / 380 kcal
- tłuszcz: 5,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
- węglowodany: 77 g w tym cukry: 6 g
- białko: 3 g
- sól: 0,12 g
Masa netto: 1000 g
Okres przydatności do spożycia: 12 m-cy
Produkt dietetyczny, bez konserwantów !!!
Produkt do samodzielnego przygotowania.
Sposób przygotowania: Składniki: 500 g Koncentrat mąki wieloziarnistej. Produkt bezglutenowy, 0,5 łyżeczki soli (5 g ), 0,5 łyżeczki cukru (8 g), 7 g drożdży w proszku, 500 ml ciepłej wody, 3 łyżki oleju (20 g)
Przygotowanie: Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać cukier, drożdże, wlać wodę (temperatura ok. 26 °C) i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej (ok. 20 °C). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy posmarować wierzch chleba olejem i włożyć foremkę do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 °C około 40-45 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Kiedy chleb będzie gotowy wyjąć go z foremki i zostawić do ochłodzenia. Sugerowany rozmiar foremki 27 cm x 12 cm. Zaleca się piec w piekarniku bez termoobiegu.