Opis
GUMA GUAR Naturalna substancja zagęszczająca.
Guma guar pozyskiwana jest z nasion rośliny Cyamopsis tetragonoloba występującej na terenach zachodnich Indii i w niektórych rejonach USA. Guma guar to błonnik należący do frakcji polisacharydów rozpuszczalnych w wodzie.
ZASTOSOWANIE
Guma guar jest naturalną, niejonową substancją zagęszczającą i posiada też lekkie właściwości emulgujące. Oznacza to, że oprócz zagęszczania zapobiega łączeniu się cząsteczek rozpraszanej substancji (zapobiega koalescencji). Jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Daje preparatowi jednolitą strukturę oraz ma właściwości żelujące.
Posiada zdolność do zagęszczania fazy wodnej bez potrzeby podgrzewania preparatu (pęcznieje w wodzie). Faza wodna może być podgrzana po zakończeniu hydratacji gumy guar. Guma guar jest kompatybilna z innymi hydrokoloidami roślinnymi oraz z proteinami rozpuszczalnymi w wodzie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g PRODUKTU:
Wartość energetyczna: 2331 kJ / 559 kcal
tłuszcz 0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
węglowodany 88 g, w tym cukry 1,0 g
białko 4,0 g
sól 3,4 g
Składniki: guma guar 100%
Masa netto: 200g