Anyż gwiaździsty 100g

Array
9,90 zł
Rabat
Anyż gwiazdkowy wchodzi w skład lekarstw przeciwkaszlowych. Doskonale aromatyzuje potrawy.
Opis

Anyż gwieździsty jest owocem niewysokiego drzewka zimozielonego, pochodzącego z południowo-zachodnich Chin a obecnie uprawianego w Indochinach i Japonii. To nieduże drzewo z rodziny magnoliowatych zielone przez cały rok, nazywane jest też badianem. Z Żółtych podobnych do narcyzów kwiatów powstają owoce mające kształt gwiazdy ośmioramiennej. Owocuje od 6 roku życia, najwydajniejszy jest między 14 a 100 rokiem wegetacji. Każde z ramion gwiazdy zawiera jedno ziarenko w kolorze pomarańczowym. Jako przyprawa używane są owoce i nasiona, w całości lub rozdrobnione.

Smak i zapach: Mimo ogromnej różnicy w wyglądzie, anyż gwiazdkowy ma bardzo podobny smak i zapach do anyżu biedrzeńca, z charakterystycznym aromatem lukrecji.

Właściwości: Anyż gwiazdkowy wchodzi w skład lekarstw przeciwkaszlowych; Jest też dodawany do karmy dla zwierząt domowych. Chińczycy żują wierzchołki gwiazdek anyżu, aby odświeżyć oddech.

Przechowywanie: Anyż w postaci całych gwiazdek można przechowywać bardzo długo. Mielony zaś lepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemnym miejscu.

Zastosowanie: Wchodzi w skład wielu potraw kuchni chińskiej, wietnamskiej i hinduskiej. Doskonale aromatyzuje potrawy z wieprzowiny i drobiu, a także pierniki, desery mleczne, syropy, kompoty, powidła i potrawy słodko-kwaśne. Anyżem gwiazdkowym aromatyzuje się też alkohole oraz słodycze. Gwiazdki anyżowe doskonale pasują do kaczki czy wieprzowiny. Całe lub podzielone gwiazdki można dodawać do potraw wymagających długiego gotowania. Wystarczy włożyć np. do kaczki całą gwiazdkę anyżu i cebulę, a otrzymamy danie o wyjątkowym, orientalnym smaku i oryginalnym aromacie.

Waga: 100g

Opinie

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.

Bestsellery

Nowości