Orkisz na kutię BIO

E-mail

6,95 zł
5,95 zł
Rabat -1,00 zł
Obłuskane ziarna orkiszu pochodzące z polskiego gospodarstwa ekologicznego, pozwolą wyczarować pyszną staropolską wigilijną potrawę zwaną kutią

Za ten produkt otrzymasz 5 pkt.
Opis

Obłuskane ziarna orkiszu pochodzące z polskiego gospodarstwa ekologicznego, pozwolą wyczarować pyszną staropolską wigilijną potrawę zwaną kutią

Składniki: orkisz* (certyfikowany składnik ekologiczny)

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna: 1487 kJ / 352 kcal;

Tłuszcz: 2,43 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,54 g;

Węglowodany: 62,89 g; w tym cukry: 2,5 g;

Sól: <0,01 g

Błonnik: 11,42 g;

Białko: 13,9 g

Masa netto: 400 g

Przepis na świąteczną kutię:

Składniki:

1 szklanka ziaren Orkiszu na kutie BIO

1 szklanka maku

1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku)

3 łyżki likieru Amaretto lub kilka kropli ekstraktu migdałowego

4 łyżki miodu

5 dag rodzynek

5 dag migdałów

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (3 - 4 godziny). Znów odcedzić. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i likierem Amaretto lub ekstraktem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku. Można też śmietankę wymieszać z kutią jeszcze przed włożeniem do lodówki.

Opinie

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.

Bestsellery

Nowości