Beta Karoten 7 mg

Array
53,00 zł
Rabat
Beta-karoten należy do grupy tzw. karotenoidów, substancji występujących w owocach, warzywach, ale jego źródłem są także algi morskie. Karotenoidy to silne przeciwutleniacze, które mają również silne działanie lecznicze. Do walorów estetyczno-zdrowotnych należy zaliczyć przepięknie oryginalny kolor skóry, który zauważalny jest po kilku dniach zaży­wania preparatu. Efekt wzmacnia przebywanie na słońcu lub w so­larium
Opis

Beta-karoten należy do grupy tzw. karotenoidów, substancji występujących w owocach, warzywach, ale jego źródłem są także algi morskie.

Karotenoidy to silne przeciwutleniacze, które mają również silne działanie lecznicze. Choć udało się wyodrębnić ok. 600 ich rodzajów, to tylko 6 z nich wykorzystywane jest w znaczący sposób przez organizm ludzki. Są to:

  • beta-karoten,
  • alfa-karoten,
  • kryptoksantyna,
  • zeaksantyna,
  • luteina  
  • likopen.

Spośród tych 6 największą aktywność wykazuje beta-karoten. Jest on m.in. najbardziej aktywnym prekursorem witaminy A.

Możliwe zastosowania:

  • antyoksydant,
  • ochrona komórek,
  • prekursor witaminy A,
  • choroby skóry,
  • choroby układu oddechowego,
  • w tym płuc,
  • choroby oczu,
  • problemy z prostatą,
  • choroby sercowo-naczyniowe,
  • problemy z płodnością u kobiet,
  • wzmocnienie układu immunologicznego,
  • ochrona przed pewnymi typami nowotworów.

Antyoksydanty

Karotenoidy działają jako silne przeciwutleniacze. Stwierdzono na przykład, że beta karoten hamuje utlenianie cholesterolu (tym samym zmniejszając ryzyko chorób serca) i chroni grasicę (główny gruczoł układu immunologicznego) przed szkodami powodowanymi przez wolne rodniki. Karotenoidy luteina i zeaksantyna są silnymi antyoksydantami w tkankach oczu i większe ich spożycie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zwyrodnienia plamki w starszym wieku.

Ochrona komórek

Wiele badań wykazuje, że im wyższy poziom karotenoidów we krwi lub im większe ich spożycie, tym mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń komórkowych. W badaniach tych źródłem karotenoidów była żywność. Badania na ludziach z użyciem pojedynczych syntetycznych form karotenoidów nie wykazały takiego działania.

Poprawa funkcji układu immunologicznego

Duże spożycie karotenoidów jest ściśle związane z mniejszym ryzykiem infekcji i ogólnie korzystnym wpływem na układ immunologiczny organizmu. Mimo że niektóre korzyści niektórych karotenoidów dla układu immunologicznego mogą wynikać z aktywności witaminy A, duże spożycie karotenoidów może usprawniać funkcjonowanie układu odpornościowego niezależnie od ewentualnego wpływu samej witaminy A. Na przykład beta- karoten chroni grasicę przed szkodami powodowanymi przez wolne rodniki, a jego suplementacja znacząco poprawia działanie białych krwinek.

Aktywność witaminy A

Do wytworzenia witaminy A z karotenoidów organizm potrzebuje wystarczających ilości hormonu tarczycy, białek, cynku i witaminy C. Jeżeli ta przemiana przebiega w sposób sprawny, karotenoidy prowitaminy A mogą spełniać funkcje witaminy A (jako retinolu) bez ryzyka toksyczności związanego z witaminą A. Spośród karotenoidów beta-karoten cechuje największa aktywność witaminy A (retinolu).

Powszechne źródła pokarmowe

  • marchew (alfa- i beta-karoten),
  • słodkie ziemniaki (beta-karoten),
  • papryka czerwona (luteina, zeaksantyna),
  • arbuz (beta-karoten, likopen),
  • morele (beta-karoten),
  • dynia (alfa-karoten),
  • brzoskwinie (kryptoksantyna, beta-karoten),
  • papaja (kryptoksantyna),
  • pomidory (likopen),
  • szpinak (beta-karoten, luteina, zeaksantyna),
  • brokuły (luteina, zeaksantyna),
  • algi Dunaliella salina (mieszane karotenoidy),

Suplementacja beta-karotenu – naturalny czy sztuczny?

Syntetyczne suplementy beta-karotenu zawierają wyłącznie sam beta-karoten, natomiast naturalne suplementy beta-karotenu i pokarmy zawierają również naturalnie występujące inne karotenoidy. Stwierdzono iż duże dawki syntetycznego beta-karotenu blokują przyswajanie innych karotenoidów. Naturalny beta-karoten cechuje znacznie większa (4-10 razy) biodostępność niż sztuczny. Ponadto wykazano, że naturalny beta-karoten jest lepszym antyoksydantem niż sztuczny. Dlatego zaleca się unikanie suplementów zawierających syntetyczny beta-karoten, zwłaszcza w przypadku osób palących tytoń (lub pasywnych palaczy) i/lub osób spożywających duże ilości alkoholu.

Dzienna skuteczna porcja powinna dostarczać 5-7 mg beta-karotenu dziennie wraz z innymi naturalnymi karotenoidami. Należy wybierać preparaty standaryzowane, w opakowaniach z ciemnego szkła, ze względu na gwarancję zachowania stabilności, świeżości i pełnej aktywności tego naturalnego składnika. Spożywanie dodatkowych porcji beta-karotenu powinno trwać minimum 2 miesiące.

Sposób użycia:

1 kapsułka dziennie

Najlepiej zażywać w trakcie posiłku lub stosować według wskazań lekarza. Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.

Skład:

Mieszane karotenoidy pochodzenia naturalnego (jako prep. D. salina, olej oliwkowy) 47 mg

Które zawierają:

- Beta-karoten 7 mg

- Alfa-karoten 331 μg

Pozostałe karotenoidy 188 μg (kryptoksantyna, zeaksantyna, luteina)

Substancje wypełniające: Olej szafranowy, olej oliwkowy

Otoczka kapsułki: żelatyna, glicerol roślinny (z oleju ziarna palmowego i oleju kokosowego)

Zagęstnik: żółty wosk pszczeli

Informacja alergiczna

Produkt nie zawiera: cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapa­chowych lub barwiących. 

Piśmiennictwo:

1. „Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół”, Przegląd Reader’s Digest 2000.

2. Światosław Ziemlański, praca zbiorowa „Normy żywienia człowieka”, PZWL 2001.

3. Williams A et al., Journal of Nutrition, 130, 2000, pp 728-732.

4. Michaud D et al. American Journal of Clinical Nutrition, 72, 2000, pp 990-997.

5. Hathcock J et al, American Journal of Clinical Nutrition , 52, 1990, pp 183-202.

Opinie

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.

Bestsellery

Nowości